Herdenking 30 juni

Elk jaar organiseert Stichting Amsterdams Centrum 30 juni – 1 juli een herdenking van het slavernijverleden van onze stad Amsterdam. Dat doet zij op 30 juni bij het monument op het Surinameplein.

Aan iedereen die het feit wil herdenken dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft, wordt een gevarieerd programma gepresenteerd met toespraken, diverse optredens, twee minuten stilte, gevolgd door het strijken van de Nederlandse-, Surinaamse- en de Antilliaanse vlag.
Deze herdenking van de afschaffing van de slavernij, voert daarom het thema: “Samen Stilstaan, Leven en Vieren”. Dit thema onderstreept heel nadrukkelijk de noodzaak om stil te staan bij de betekenis van dit verleden van onze stad voor al haar burgers. Tevens wordt hierin onderkend dat wij samen verder moeten, om het leven in onze stad gezond en het vieren waard te maken. Er wordt herdacht hoe belangrijk vrede, onafhankelijkheid en vrijheid zijn. En dat het verhaal van het gezamenlijke slavernijverleden nu ook eens verteld wordt vanuit het perspectief van de nazaten van de slaven. Dat is ten slotte een belangrijke geschiedenis van onze stad.